Mini επιταχυντές σωματιδίων

— http://news247.gr/eidiseis/texnologia/enas-epitaxynths-swmatidiwn-sto-grafeio-mas.3581168.html07/21/2015

H συζήτηση για την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα είχε ανάψει για τα καλά στην παρέα των επιστημόνων που είχαν μαζευτεί μετά από μια παρουσίαση σε μια ταβέρνα στο Μοναστηράκι.
Τα παράπονα πολλά. Όχι μόνο για το δεδομένο πρόβλημα των περιορισμένων κονδυλίων από το Ελληνικό κράτος, αλλά και για την απουσία μηχανισμών που θα είχαν την ευθύνη να προβάλουν τα αποτελέσματα των ερευνών στο ευρύτερο κοινό. Πριν μερικούς μήνες, είχα ακούσει το ίδιο παράπονο από ερευνητές που παρουσίασαν τις εργασίες τους στο Athens Science Festival.
Μήπως ο λόγος είναι ότι τα ερευνητικά κέντρα δεν εργάζονται πάνω σε σύγχρονα project και για αυτό μένουν στην αφάνεια, αναρωτήθηκα; Δηλαδή κάνουμε έρευνα για το γραφένιο στην Ελλάδα; Ρώτησα έναν εκ των επιστημόνων της παρέας. Και βέβαια μου απάντησε, προς έκπληξη μου. Και μάλιστα ερευνούμε και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα υλικά που δεν έχουν γίνει ακόμα τόσο διάσημα όσο το γραφένιο, συμπλήρωσε.
Με αρχή αυτή τη συζήτηση, ξεκίνησε μια διαδρομή που κατέληξε στο εργαστήριο του Θανάση Δημουλά, Διευθυντή Ερευνών, στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Leave a Reply