Αναίμακτοι πόλεμοι

Σε διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, η Sony δέχτηκε δύο ισχυρά χτυπήματα απόhackers. Το πρώτο είχε στόχο την κλοπή δεδομένων από τους servers της εταιρείας, ενώ το δεύτερο κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας υπηρεσίες που προσφέρονται στους χρήστες μέσω Internet. Για το δεύτερο χτύπημα, η ομάδαLizard Squad, η οποία έχει στο ενεργητικό της χτυπήματα στο Xbox Live και σε άλλους gaming servers, ανέλαβε την ευθύνη. Όσον αφορά την κλοπή δεδομένων, περιλαμβανομένων ταινιών και κωδικών ασφαλείας, η εικόνα είναι ακόμα θολή, καθώς την ευθύνη έχει αναλάβει μια ομάδα με την ονομασία Guardians of Peace,αλλά η Sony κατηγορεί ανοιχτά τη Βόρεια Κορέα.

Προσωρινά δεν έχει εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και ενδεχομένως αυτό δε θα γίνει ποτέ δημόσια. Το ευχάριστο είναι ότι σε αυτή τη μάχη που δόθηκε ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες. Οι τηλεοράσειςδεν έχουν να δείξουν εικόνες νεκρών στρατιωτών και έτσι ο κυβερνοπόλεμος είναι προσωρινά ένα θέμα για τους “λίγους” που ασχολούνται με την τεχνολογία είτε επαγγελματικά είτε ενημερώνονται για τις εξελίξεις.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα η κατάσταση θα είναι αδιάφορη για τους πολλούς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία Target ανακοίνωσε ότι από τους παραβιασμένους servers της, κλάπηκαν στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων πελατών, στα οποία περιλαμβάνονταν προσωπικά δεδομένα, αριθμοί πιστωτικών καρτών και αγοραστικές συνήθειες. Οι πελάτες που εμπιστεύτηκαν τις πληροφορίες τους στην Target, έπρεπε να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι κάποιες από αυτές είναι πλέον εκτεθειμένες σε ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα καλοπροαίρετοι. Και πάλι όμως, η κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική, ώστε να στερηθούμε έναν καλό ύπνο.

Άλλωστε, ακόμα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως αυτές που αφορούνχρεώσεις πιστωτικών καρτών χωρίς έγκριση του κατόχου τους, συνήθως οι τράπεζες, αφού ερευνήσουν πρώτα το θέμα, αποζημιώνουν τον κάτοχο, αναλαμβάνοντας έμμεσα την ευθύνη για το συμβάν.

Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται λίγο πιο ανησυχητική τώρα που τα “Πράγματα” συνδέονται με το Internet. Το Internet of Things ορίζει μια μοναδική διεύθυνση σε δισεκατομμύρια συσκευές που μέχρι πρότινος ήταν απομονωμένες. Οπότε, αν το ψυγείο είναι συνδεδεμένο στο Internet μπορεί κάποιος hacker να πειράξει τη θερμοκρασία για να χαλάσει τα τρόφιμα. Αν η τηλεόραση είναι συνδεδεμένη στοInternet είναι πιθανό κάποιος να σας κάνει πλάκα παίζοντας με τα κανάλια ή στέλνοντας μηνύματα στην οθόνη σας.

Τι γίνεται όμως αν είναι συνδεδεμένα στο Internet, ένα αυτοκίνητο ή ένας βηματοδότης. Η κατάσταση αρχίζει να σοβαρεύει. Και αν φανταστούμε ότι είναι συνδεδεμένα το σύστημα χειρισμού ενός επιβατικού αεροπλάνου ή το ασανσέρ ενός ουρανοξύστη, το σενάριο γίνεται πιο ανησυχητικό.

Ακόμα και αν θεωρήσουμε υπερβολικές τις ανησυχίες του Elon Musk ή τουStephen Hawking που ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό μια τεχνητή νοημοσύνη να πάρει τον έλεγχο των “Πραγμάτων” και να μας εξολοθρεύσει, δεν μπορούμε να μη δεχτούμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπινα μυαλά που μπορεί να λειτουργήσουν πιο “ψυχρά” από μια μηχανή. Άλλωστε η ιστορία έχει δεκάδες στιγμιότυπα της δράσης τους.

Δε λέμε ότι αυτό είναι που θα συμβεί. Οι δημιουργοί της τεχνολογίας και οι επόπτες γνωρίζουν τους κινδύνους και θα κάνουν το καλύτερο για την ασφάλεια μας. Ήδη έχουμε παραδείγματα σε διάφορους “επικίνδυνους” τομείς, όπως η γενετική μηχανική και τα drones, όπου όταν η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες περιοριστικές ρυθμίσεις.

Όμως, δε μπορούμε και να είμαστε αμέτοχοι σε εξελίξεις που θέτουν την προσωπική μας ασφάλεια στα χέρια πολλών τρίτων.

Γιάννης Μουρατίδης

Leave a Reply