Αυτή η συσκευή θα αυτοκαταστραφεί

Αρκετά δημοσιεύματα ασχολούνται τον τελευταίο καιρό με το αίτημα των χρηστών για την προσθήκη ενός διακόπτη αυτοκαταστροφής (kill switch) σε φορητές συσκευές, όπως smart phones και tablets.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας λειτουργίας, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι μια σχετικά εύκολη προσθήκη στο λογισμικό της συσκευής, έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το ένα είναι ότι ο κάτοχος της συσκευής θα αποτρέψει την έκθεση των δεδομένων της και το δεύτερο είναι ότι θα αποθαρρύνει κάποιον από το να κλέψει τη συσκευή, είτε για να αποσπάσει πληροφορίες, είτε για να την μεταπωλήσει.

Προσωρινά, το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αντιστέκεται σε αυτήν την ιδέα, παρά το γεγονός ότι οι κλοπές συσκευών αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία έτη. Οι κάτοχοι των τηλεφώνων είναι παραπάνω από σύμφωνοι με την εφαρμογή του kill switch. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Creighton, το 99% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να τους επιτρέπει την αχρήστευση της συσκευής τους σε περίπτωση κλοπής.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόνο στις ΗΠΑ, τα οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2,6 δις δολάρια. Από αυτά περίπου τα 580 εκατομμύρια δολάρια αφορούν δαπάνες για την αγορά μιας νέας συσκευής και τα υπόλοιπα 2 δις δολάρια τη μείωση του κόστους συμβολαίων ασφάλισης των συσκευών, το οποίο φτάνει τα 4,8 δις δολάρια ετησίως.

Οπότε, γιατί οι εταιρείες αντιστέκονται; Οι ίδιες ισχυρίζονται ότι η λειτουργία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου για hackers, οι οποίοι θα απενεργοποιούν συσκευές ή θα απειλούν τον κάτοχο ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απάντηση βρίσκεται στην απώλεια εσόδων των εταιρειών, από συμβόλαια ασφάλισης και αντικατάσταση των συσκευών.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία όσον αφορά το μέγεθος της ζημιάς από κλοπές φορητών συσκευών. Προσωρινά, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δεν παρέχουν κάποια υπηρεσία που θα μπορούσε να απενεργοποιήσει πέρα από την κάρτα SIM και το κινητό τηλέφωνο. Την κατάσταση αυτή θέλει να αλλάξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τις εταιρείες, προκειμένου να δημιουργηθεί νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία υπηρεσίας απενεργοποίησης της συσκευής.

του Γιάννη Μουρατίδη

Leave a Reply