Οι ρίζες της λέξης “print” ξεκινούν από τα μέσα του 15ου αιώνα, με την έννοια “”to set a mark on any surface”. Είναι ξεκάθαρο ότι η λέξη ταυτίζεται με την επιφάνεια και όχι το χώρο. Αντιθέτως, η συντομογραφία 3D (three dimensions) προσδιορίζει ξεκάθαρα το χώρο. Ο συνδυασμός “3D printing” είναι άστοχος, δεδομένου ότι όλοι οι printers είναι 3D αφού έχουν τρεις διαστάσεις.
Ωστόσο, όπως συνηθίζεται στην τεχνολογία, το marketing είναι προτιμότερο από την κυριολεξία, όταν πρόκειται για την απήχηση στην αγορά. Στις λέξεις “3D” και “print” έχουν επενδυθεί ήδη δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνουν γνωστές. Αντιθέτως, ο εναλλακτικός ορισμός Additive manufacturing, τον οποίο προτείνει η Wikepedia είναι εντελώς ακατανόητος και εκτός αυτού εξίσου άστοχος. Η λέξη manufacturing ορίζει χειροποίητη κατασκευή.
Η ουσία βέβαια δε βρίσκεται στο marketing, αλλά στις εφαρμογές της νέας τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία ταρακουνάει γερά τα θεμέλια της βιομηχανίας. Αν και ο πρώτος 3D printer παρουσιάστηκε το 1984 από τη 3D Systems, η οποία παραμένει ηγέτιδα στο χώρο, μόλις το 2010, τα φώτα της δημοσιότητας αποκάλυψαν τους 3D printers στο ευρύ κοινό. Έκτοτε, τα 20.000 δολάρια για την αγορά ενός 3D printer έγιναν λιγότερο από 1000. Δεκάδες υλικά είναι ήδη διαθέσιμα ακόμα και για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, παρέχοντας τη δυνατότητα παραγωγής εκατομμυρίων προϊόντων με καλύτερη ποιότητα και αντοχή των αντίστοιχων βιομηχανικών.
Δηλαδή μπορώ να έχω σπίτι μου ένα 3D printer και να παράγω μόνος μου το σκελετό των γυαλιών μου; ΝΑΙ! Και που θα βρω τα σχέδια; Θα τα φτιάξετε μόνος σας, αν έχετε το ταλέντο ή θα τα βρείτε στο Internet δωρεάν ή πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο.
Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Και οι βασικοί λόγοι που δεν έχετε ήδη έναν 3D printer στο σπίτι ή την επιχείρηση σας, είναι γιατί α) τα 1000 δολάρια παραμένουν ένα μεγάλο ποσό, β) χρειάζεστε κάποιο χρόνο για να πιστέψετε ότι η τεχνολογία κάνει τη δουλειά της και να σκεφτείτε πως μπορείτε να την αξιοποιήσετε και γ) τα προϊόντα της εκτύπωσης σας θα είναι πλαστικά, καθώς για τα υπόλοιπα υλικά, το κόστος των συσκευών που μπορούν να τα αξιοποιήσουν είναι ακόμα πολύ ψηλό.
του Γιάννη Μουρατίδη