Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι… Superman

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, η Apple πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύριαiPhone 6, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ στην ιστορία της. Ωστόσο, δε θα σταθούμε στην εξαιρετική επιτυχία του marketing της εταιρείας, το οποίο φυσικά υποστηρίζεται και από μια πολύ αξιόλογη συσκευή, όσο σε ένα δευτερεύον, αλλά εξίσου σημαντικό γεγονός.

Σε κάθε μια από αυτές τις συσκευές είναι ενσωματωμένοι αισθητήρες, οι οποίοι σε συνεργασία με τη νέα πλατφόρμα HealthKit της Apple, δημιουργούν ένα ξεχωριστό ψηφιακό οικοσύστημα για τις εφαρμογές υγείας και ευεξίας. Αυτό σημαίνει ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι που σύντομα θα είναι αρκετά εκατομμύρια περισσότεροι, θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία ποσοτικοποίησης των αθλητικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και σε εργαλεία μέτρησης των δεικτών ευεξίας και υγείας τους.

Παρόμοιοι αισθητήρες αναμένεται να είναι ενσωματωμένοι στο επερχόμενοiWatch, ενώ ήδη εταιρείες, όπως οι LG, Samsung, Nike, Jawbone και Fitbit για να ονομάσουμε μόνο μερικές από τις δεκάδες, έχουν παρουσιάσει προϊόντα, τα οποία απευθύνονται στην ίδια αγορά. Παράλληλα, οι developers δημιουργούν εφαρμογές που στοχεύουν στην καλύτερη αξιοποίηση του hardware, αλλά κυρίως στην ευφυέστερη ανάλυση των δεδομένων που συλλέγουν οι αισθητήρες.

Ο Tim Ferriss είναι ένας body hacker. Το βιβλίο του “The 4-Hour Body”  είναι ένας οδηγός βελτίωσης του σώματος και των λειτουργιών του, ο οποίος βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα, άλλα και πειράματα που έκανε ο συγγραφέας στον εαυτό του. Ενώ ο μέσος άνθρωπος θα κάνει μια εξέταση αίματος το χρόνο για να πάρει μια εικόνα των δεικτών υγείας, ο Tim Ferriss παρακολουθούσε κάποιους από τους δείκτες του σε πραγματικό χρόνο, με στόχο να ρυθμίζει τη διατροφή και την άσκησή, πετυχαίνοντας το βέλτιστο συνδυαστικό αποτέλεσμα.

Και ενώ η προληπτική ιατρική είναι σωτήρια, καθώς ακόμα και ένας φαινομενικά υγιής οργανισμός μπορεί να επιβαρύνεται με αργό ρυθμό και ένα πρόβλημα να γίνει φανερό όταν πλέον θα είναι δύσκολα αναστρέψιμο. Γιατί χρειάζεται να ξέρουμε με ακρίβεια των αριθμό των καρδιακών μας παλμών, των αναπνοών μας, των βημάτων που κάναμε, των ωρών που κοιμηθήκαμε και των θερμίδων που κάψαμε σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο σαν να είμαστε κρίσιμοι servers σε ένα data center;

Η άποψή μου είναι ότι για όσους δεν κάνουν πρωταθλητισμό, είναι μάλλον άσκοπο να μετατρέπουν την καθημερινή τους ζωή σε αγώνα πρωταθλήματος. Επίσης, δεν θεωρώ ότι μπορεί μια συσκευή να καθορίζει την ευζωία μας, βασισμένη σε μέσους όρους ευζωίας πληθυσμών που ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και διαφορετική φιλοσοφία ζωής.

Εκτός αυτού, ο πρωταθλητισμός θέλει αφοσίωση. Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των αγοραστών σταματούν να χρησιμοποιούν τις παραπάνω συσκευές μόλις 6 μήνες μετά την πρώτη χρήση και ένα επιπλέον ποσοστό 30% έως 40% κάνει το ίδιο μετά τον πρώτο έτος. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 10% ή ίσως και λιγότερο των αγοραστών θα δημιουργήσει ένα νέο τρόπο ζωής με κίνητρο τη συσκευή που αγόρασε. Τα ευρήματα φαίνεται να συντονίζονται με μια έρευνα της Gallup, η οποία αποκαλύπτει ότι το 51% των κατοίκων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι θέλουν να χάσουν βάρος. Από αυτούς, το 25% κάνει μια προσπάθεια να το πετύχει και από το ποσοστό αυτό μόλις το 2% μετουσιώνει την προσπάθεια σε τρόπο ζωής. Φυσικά, αυτό δεν αποτρέπει τη βιομηχανία αδυνατίσματος να ξεπερνά σε έσοδα τα 60 δις δολάρια. Οπότε, κάτι ανάλογο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με τη βιομηχανία συσκευών αυτοβελτίωσης.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει μια λεπτομερή ματιά στον πληθυσμό των ατόμων που αξιοποιούν στο μέγιστο, σχεδόν λατρεύουν θα μπορούσαμε να πούμε αυτές τις συσκευές. Ανάμεσα τους, υπάρχουν ήδη άτομα που προσδοκούν τη μελλοντική συγχώνευση ανθρώπου και μηχανής. Στόχος τους δεν είναι η διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και σωματικής ευεξίας, αλλά ψηλότερες κορυφές που αγγίζουν, σε σχέση με τους σημερινούς μέσους όρους, το επίπεδο του υπερανθρώπου. Τεχνολογίες όπως, φακοί επαφής με υπέρυθρη ή μακροσκοπική όραση, βιονικά μέλη που πολλαπλασιάζουν την ανθρώπινη δύναμη, έξυπνα φάρμακα και συσκευές που διεγείρουν τμήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι βούτυρο στο ψωμί των μελλοντικών υπερανθρώπων. Ίσως στο πιο μακρινό μέλλον, θα έχουν πρόσβαση σε τεχνητά όργανα που θα παράγονται από 3D εκτυπωτές, όπως ένα συκώτι η μια καρδιά, με καλύτερες “επιδόσεις” από τα αντίστοιχα φυσικά. Το πιο πιθανό είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν θα είναι προσβάσιμες σε όλους, κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Η Google με τα Google Glass, τα οποία πωλούνται για 1500 δολάρια, ενώ το κόστος παραγωγής τους δεν ξεπερνά τα 200 δολάρια, έστειλε ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τους περιορισμούς πρόσβασης στην τεχνολογία αιχμής.

Από τη θέση του παρατηρητή διαπιστώνουμε μια κρίσιμη αλλαγή. Η φυσική εξέλιξη που ήταν μέχρι τώρα η βασική οδός αυτοβελτίωσης των έμβιων οργανισμών, είναι πλέον για κάποιους μια αργή διαδικασία.

του Γιάννη Μουρατίδη

Leave a Reply