Αν είχατε αγοράσει bitcoins στην αρχή του 2014, θα είχατε χάσει μέχρι σήμερα παραπάνω από το 52% της επένδυσής σας. Η απώλεια είναι διπλάσια σε σχέση με το 28% που θα είχατε χάσει αν είχατε επενδύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο και μεγαλύτερη ακόμα και αν είχατε επενδύσει σε ρούβλια, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτό το άρθρο.
Το 2014 ήταν μια άσχημη χρονιά για τη φήμη του bitcoin, με χειρότερο γεγονός την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου MtGox, αλλά και αρκετές ειδήσεις γιαhackings με σημαντικές απώλειες για τους κατόχους bitcoins.
Ωστόσο, η κοινότητα που υποστηρίζει το ψηφιακό νόμισμα δε δείχνει να πτοείται από τις αρνητικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Brain Armstorng, CEO της Coinbase,η οποία παρέχει όλο το φάσμα των υπηρεσιών σχετικά με το νέο νόμισμα, “τοbitcoin βρίσκεται σε πορεία ωρίμανσης και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το 2014 είναι μέσα στο πλαίσιο εξέλιξης για κάτι τόσο καινοτομικό.” Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν πλέον 10 εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν έσοδα σε bitcoins που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι ειδήσεις για μεγάλες επιχειρήσεις που αποδέχονται το νέο νόμισμα είναι καταιγιστικές. Αρχικά, η Dell ανακοίνωσε ότι δέχεται bitcoins για αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και ακολούθησε η PayPal, η οποία από το Σεπτέμβριο δέχεται να εξυπηρετεί ως μεσάζοντας συναλλαγές που γίνονται με bitcoins. Πιο πρόσφατα στην κοινότητα του bitcoin προστέθηκαν η Microsoft και η Time Inc, οι οποίες δέχονται το νέο νόμισμα για αγορές ψηφιακών υπηρεσιών και συνδρομών.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το νέο νόμισμα, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη ενός αυξανόμενου αριθμού εμπόρων στην Ευρώπη, θεμελίωσε περισσότερο την παρουσία του μέσω μιας συμφωνίας της 247Exchange.com με τη Sofort AG. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα σε πελάτες 400 ευρωπαϊκών τραπεζών να αγοράσουν bitcoins. Ωστόσο, σε θεσμικό επίπεδο, η Ευρώπη έχει αργήσει να αποδεχτεί τις αλλαγές. Η Ισπανία πρώτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο αναγνώρισε το bitcoin ως νόμισμα και περιουσιακό στοιχείο, ενώ σε φάση αποδοχής βρίσκονται η Βρετανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Πολωνία.
Με 5,3 εκατομμύρια κατόχους σε παγκόσμιο επίπεδο, το bitcoin απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ένα ευρέως αποδεκτό νόμισμα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η δυσκολία να αποκτήσουμε bitcoins. Προσωρινά, είναι ένα νόμισμα που απευθύνεται κυρίως στους μυημένους της τεχνολογίας. Ωστόσο, από το 2009, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα bitcoins, παρά τις δυνατές αναταράξεις που δέχτηκε το νέο νόμισμα, η πορεία του ΔΕΝ δείχνει σημάδια περιθωριοποίησης και εντέλει εξαφάνισης. Το βασικό πλεονέκτημα του bitcoin είναι η πραγματοποίηση συναλλαγών χωρίς να είναι απαραίτητος κάποιος μεσάζοντας, όπως για παράδειγμα μια τράπεζα. Επιπλέον, το bitcoin δεν είναι εξαρτημένο από έναν κεντρικό μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος ρυθμίζει με κάποιο τρόπο την πορεία του.
Για τους περισσότερο ρομαντικούς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δημιουργούν μια επαναστατική αίσθηση ελευθερίας, απαλλαγμένης από τους φόβους του πληθωρισμού και της κατάρρευσης που είναι συνδεδεμένοι με τα παραδοσιακά νομίσματα. Ωστόσο, για τους πιο πρακτικούς συσχετίζονται και με μειωμένα έξοδα συναλλαγών. Οργανισμοί, όπως η VISA και η Mastercard και χιλιάδες τράπεζες σε όλον τον κόσμο κερδίζουν ετησίως τρισεκατομμύρια δολάρια, πουλώντας υπηρεσίες πιστοποίησης συναλλαγών και διαχείρισης χρήματος. Ο κάτοχος ενός ψηφιακού πορτοφολιού με bitcoins μπορεί να πληρώσει για την αγορά του χωρίς να επιβαρυνθεί με κάποια προμήθεια και το ίδιο μπορεί να κάνει για να μεταφέρειbitcoins στο ψηφιακό πορτοφόλι οποιουδήποτε άλλου ατόμου ή επιχείρησης. Στην πράξη, συχνά παρεμβάλλεται ένας διαχειριστής πληρωμών, όπως η Coinbase και ηBitpay, ο οποίος με προμήθεια κάτω από 1% αναλαμβάνει να πληρώσει τον έμπορο στο τοπικό του νόμισμα και στην ουσία αναλαμβάνει και ένα μέρος του ρίσκου της μεταβλητότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας του bitcoin με άλλα νομίσματα, η οποία είναι ομολογουμένως αρκετά μεγάλη.
Το κυριότερο ίσως μειονέκτημα του bitcoin για τον κάτοχό του, είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θεωρούν απειλή το γεγονός ότι οι συναλλαγές με bitcoin δεν είναι ανιχνεύσιμες, διευκολύνοντας έτσι εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις.
Πριν από ένα χρόνο, θα ήταν πιο σοφό, αν κάποιος μας ρωτούσε ποια είναι η γνώμη σου για το bitcoin, να απαντήσουμε “βλέπουμε”. Σήμερα, ίσως δεν θα ήταν παράτολμη η απάντηση “νομίζω πως βρίσκεται σε καλό δρόμο”.
Γιάννης Μουρατίδης