Δεν είναι ίσως η πρώτη φορά που θα διαβάσετε ένα κείμενο για τις αλλαγές που υφίσταται ο ρόλος του CIO. Όσο η τεχνολογία γίνεται γρανάζι σε κάθε μηχανισμό της επιχειρηματικής λειτουργίας, τόσο διάφοροι τομείς της επιχείρησης θα χρειάζονται περισσότερες συμβουλές για την αξιοποίησή της.
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ο CIO δαπανούσε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου του στην ομαλή λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, ο νέος του ρόλος είναι να βρίσκεται περισσότερο έξω από το computer room, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε data center.
Οι συναντήσεις με τμήματα όπως το HR, marketing και οικονομική διεύθυνση είναι στην ημερησία διάταξη. Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν εργαλεία που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες του κάθε τμήματος. Η εξέλιξη αυτή φέρνει μια αλλαγή, η οποία ταράζει κάπως τα νερά, κυρίως των παλαιότερων CIOs. Προκειμένου, οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν το time to market, αλλά και να κάνουν ανταγωνιστικότερες τις εσωτερικές τους διαδικασίες, τα C-level στελέχη ζητάνε από τους CIOs να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις, γεγονός που τους αναγκάζει σε χρήση τυποποιημένων και “ασφαλών” λύσεων, στερώντας τα οφέλη του πειραματισμού.
Παράλληλα όμως – και αυτό είναι το παράδοξο – ζητούν αξιοποίηση τεχνολογιών που είναι πρακτικά ελάχιστα δοκιμασμένες και δεν έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα social media.
Συχνά μέσα στις επιχειρήσεις δημιουργούνται τομείς που κινούνται με ξεχωριστές ταχύτητες. Το marketing για παράδειγμα είναι συχνά το πιο προοδευτικό και ζητά την αιχμή της τεχνολογίας, ενώ η οικονομική διεύθυνση προτιμά τις ασφαλείς και γνωστές δομές, διατηρώντας legacy συστήματα μέσα στον οργανισμό.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο CIO ωθείται στο ρόλο του επιχειρηματικού συμβούλου, γεγονός που τον αναγκάζει να έχει μια πολυεπίπεδη γνώση και μια στρατηγική προσέγγιση της τεχνολογίας. Ωστόσο, το παρελθόν του δεν τον αφήνει να ξεχάσει τη χαρά της ανακάλυψης που ένοιωθε όταν ήταν πιο κοντά στην τεχνολογία. Έτσι διαμορφώνεται μια νέα ισορροπία, στην οποία θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει να προσαρμοστεί.
του Γιάννη Μουρατίδη