Ο Elon Musk δεν είναι εξωγήινος

BITDAILY. 23 FEB 2015

Ας φανταστούμε ότι ο δήμαρχος της Καλαμπάκας υπόσχεται στους δημότες ότι αν τον ψηφίσουν θα φέρει θάλασσα στην πόλη τους. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει, αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, πριν από εκατομμύρια χρόνια, η Καλαμπάκα ήταν κάτω από το νερό, μέχρι που κάποιες τεκτονικές αλλαγές χώρισαν την οροσειρά του Ολύμπου και το νερό χύθηκε στη θάλασσα. Για να γυρίσει το νερό πίσω θα πρέπει να σκαφτεί ένα μεγάλο αυλάκι, το οποίο θα κατηφορίζει από τη θάλασσα μέχρι την πόλη της Καλαμπάκας. Πρόκειται για ένα έργο που έχει υλοποιηθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου και η τεχνολογία που χρειάζεται είναι υπαρκτή και δοκιμασμένη.

Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για το Hyperloop, το οποίο είναι κάτι σαν τραίνο που θα κινείται με ταχύτητα αεροπλάνου. Η ιδέα ακούστηκε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια από τον Elon Musk, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Space X, μιας εταιρείας που έχει αναστατώσει την αγορά των διαστημικών πτήσεων και της Tesla, η οποία έχει αναστατώσει την αυτοκινητοβιομηχανία. Η τεχνολογία πάνω στην οποία θα βασιστεί το Hyperloop υπάρχει αλλά δεν είναι δοκιμασμένη. Μέχρι σήμερα, το ταχύτερο τραίνο στον κόσμο βασίζεται στην τεχνολογία magnetic – levitationhttp://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_levitation και μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 575 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το Hyperloop θα κινείται σε ένα σωλήνα κενούhttp://hyperlooptech.com/ και αναμένεται να πετυχαίνει ταχύτητες πάνω από 1000 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στόχος της εταιρείας Hyperloop Technologies είναι να δημιουργήσει το ταχύτερο και αναλογικά οικονομικότερο μέσο μεταφοράς.

Όταν ακούμε μια τόσο τρελή ιδέα, η πρώτη σκέψη είναι ότι αυτός που τη διατυπώνει πετάει ένα πυροτέχνημα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Όταν όμως στο εγχείρημα εμπλέκεται ο Elon Musk με τις δεδομένες επιχειρηματικές επιτυχίες, ο Brogan BamBrogan που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς παγκοσμίως, αρκετοί αξιοσέβαστοι επενδυτές και ένα εξώφυλλο στο Forbes, νιώθουμε ότι αυτό που ακούμε μπορεί να συμβεί.

Αυτή η πίστη είναι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλμα, το οποίο δεν είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το αμέσως προηγούμενο, αλλά 1000 φορές μεγαλύτερο. Ο Elon Muskδεν οραματίστηκε ένα τραίνο που θα είναι λίγο πιο γρήγορο από το γρηγορότερο σήμερα, αλλά θα είναι 2 φορές γρηγορότερο. Για να πετύχει το στόχο του έπρεπε να γκρεμίσει τους φραγμούς της δοκιμασμένης τεχνολογίας, να σκεφτεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Σύμφωνα με το Forbes, η ομάδα σχεδιασμού του Hyperloop αντιμετωπίζει τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις, αλλά όπως φαίνεται τα εμπόδια δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν μια ανακοίνωση για μια πρώτη δοκιμαστική γραμμή στο Los Angeles.Άλλωστε πρώτος στόχος του έργου είναι η σύνδεση του Los Angeles με το Las Vegasσε λιγότερο από 20 λεπτά.

Την ίδια περίοδο, οι άλλες δύο εταιρείες του Elon Musk δοκιμάζουν τα δικά τους μεγάλα άλματα. Η Space X έχει ήδη προσπαθήσει δύο φορές να προσγειώσει έναν πύραυλο σε μια πλατφόρμα στη μέση του ωκεανού. Αν το πετύχει, το αποτέλεσμα θα είναι να ανοίξει το δρόμο στην επαναχρησιμοποίηση πυραύλων, μειώνοντας το κόστος εκτόξευσης μέχρι και 100 φορές.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι με τις “μπαταρίες” της μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ένα σπίτι και για αυτό δε θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά χρόνια, δεδομένου ότι το προϊόν μπορεί να είναι εμπορικά διαθέσιμο μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στο Internet κυκλοφορούν κάποιες φήμες ότι ο Elon Musk είναι εξωγήινος ή συνεργάζεται με εξωγήινους που του προσφέρουν τεχνολογίες αιχμής για να πετύχει τους στόχους του. Αυτός είναι συνήθως ο εύκολος δρόμος σκέψης, όταν δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή μπορεί να δημιουργήσει μια βαρύτητα που θα στρεβλώσει την πραγματικότητα τόσο ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με θαύμα.

Γιάννης Μουρατίδης

Leave a Reply