Σε επτά μέρες η Microsoft “κλείνει” τα XP

Μετά από 13 χρόνια εξέλιξης, η Microsoft δεν αναμένεται να δώσει κάποια παράταση στη ζωή των Windows XP, τα οποία σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι εγκατεστημένα σε περισσότερο από το 30% των προσωπικών υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το δέσιμο με το λειτουργικό XP δεν είναι μόνο “συναισθηματικό” για κάποιους χρήστες, οι οποίοι προκειμένου να αναβαθμίσουν σε μια επόμενη έκδοση, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να επενδύσουν στην αγορά ενός νέου υπολογιστή. Όπως είναι φυσικό τα σχόλια που έχουν δημοσιευτεί για την απόφαση της εταιρείας δεν είναι σε κάθε περίπτωση κολακευτικά. Ωστόσο, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που ένας ιδιώτης ή μια επιχείρηση αποφασίζει να ανέβει στο άρμα ενός μονοπωλίου, απολαμβάνοντας τη διαδρομή που του προσφέρει, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για “σκληρές” αποφάσεις που θα ταράξουν την ηρεμία του.

Άλλωστε δεν είναι μόνο η Microsoft που το κάνει αυτό. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί και η Apple κάθε φορά που παρουσιάζει ένα νέο OS, “παραμελώντας” με τον καιρό την υποστήριξη του προηγούμενου. Από μια άποψη θα λέγαμε ότι η Microsoft είναι και πολύ φιλική, καθώς 12 χρόνια υποστήριξης ενός λειτουργικού χωρίς καμία επιπλέον οικονομική υποχρέωση από το χρήστη είναι μεγάλο διάστημα.

Τι σημαίνει όμως η κίνηση της Microsoft στην πράξη; Ουσιαστικά, η εταιρεία θα σταματήσει να προσφέρει updates του λειτουργικού, τα οποία κυρίως διόρθωναν κενά στην ασφάλεια του και ενημέρωναν τη βάση αναγνώρισης κακόβουλου λογισμικού. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της ανασφάλειας μπορεί να καλυφθεί με τη χρήση ενός προγράμματος προστασίας τρίτου κατασκευαστή, καθώς οι περισσότεροι έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τις εκδόσεις των εφαρμογών τους που τρέχουν σε XP.

Οπότε, το PC μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και οι εφαρμογές του το ίδιο. Αν το λειτουργικό έχει κάποια κενά ασφαλείας που δεν έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, θα μπορούσαν κάποιοι να τα εκμεταλλευτούν και να προξενήσουν προβλήματα. Οπότε, αν κάτι τέτοιο σας ανησυχεί υπάρχει η λύση της αναβάθμισης σε Windows 7, η οποία θέλει κάποια προσοχή, καθώς θα πρέπει να επιλέξετε μια έκδοση που κάνει update ώστε να μη χρειαστεί να κάνετε clear install, που απαιτεί επιπλέον κόπο για backup και στη συνέχεια format του σκληρού δίσκου.

Αν ανήκετε στην κατηγορία που το PC σας δεν αντέχει τα Windows 7, το οποίο μπορείτε να μάθετε με αυτήν την εφαρμογή http://windows.microsoft.com/en-us/windows/downloads/upgrade-advisor

η αγορά ενός νέου υπολογιστή είναι η μόνη σας επιλογή.

Στην πράξη βέβαια υπάρχει και μια ακόμα επιλογή που ακούει στο όνομα Linux, με την οποία μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό τον υπολογιστή σας και ενδεχομένως να δείτε και τις επιδόσεις του να πολλαπλασιάζονται. Αντέχετε όμως την αλλαγή;

του Γιάννη Μουρατίδη

Leave a Reply