Τζάμπα μαν, τα Windows 10

BITDAILY, 23 JAN 2015

Για την αγορά της τεχνολογίας, η νέα έκδοση των Windows ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη είδηση. Και πως να μην είναι, όταν μετά από 30 χρόνια, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft συνεχίζει να δίνει ζωή σε ποσοστό πάνω από το 90% των προσωπικών υπολογιστών.

Πριν όμως ασχοληθούμε με τις ειδήσεις που ακούστηκαν στην παρουσίαση τωνWindows 10 στις 21 Ιανουαρίου, αξίζει να σταθούμε σε μια λεπτομέρεια, η οποία δείχνει τη δύναμη του brand. Προκειμένου η Microsoft να βελτιστοποιήσει τη 10η έκδοση των Windows πριν από την επίσημη εμφάνισή της, ζήτησε από όσους θέλουν να τη βοηθήσουν να ενταχθούν στο Insider program. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία, περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 200.000 μέσα στον τελευταίο μήνα. Η έμπρακτη συμμετοχή αυτών των εθελοντών είναι 800.000 παρατηρήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν από την ομάδα ανάπτυξης των Windows και θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση του προϊόντος ώστε οι λειτουργίες του να είναι πιο κοντά στις ανάγκες των χρηστών. Με λίγα λόγια, η εταιρεία πέτυχε να πείσει 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους να της δώσουν το χρόνο τους, παρά το γεγονός ότι το λογισμικό της δεν είναι διαθέσιμο δωρεάν, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Linux.

Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι, είναι ήδη γνωστό ότι ο διάδοχος των Windows 8δεν θα λέγεται Windows 9, αλλά Windows 10 και σύμφωνα με τη Microsoft αυτό έχει να κάνει με το άλμα που έχει γίνει στις βελτιώσεις του λειτουργικού. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που ακούστηκε στην προχθεσινή παρουσίαση είναι ότι ταWindows 10 θα είναι διαθέσιμα δωρεάν για το πρώτο έτος από την επίσημη έκδοσή τους, σε όσους χρήστες έχουν ήδη αγοράσει τα Windows 7, Windows 8 και Windows Phone 8. Σύμφωνα με τον Terry Myerson, η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη στροφή της Microsoft στη νέα στρατηγική “Windows as a Service”. Στα επόμενα χρόνια, ηMicrosoft ευελπιστεί ότι τα Windows θα είναι μια από τις μεγαλύτερες Internetυπηρεσίες στον πλανήτη και οι χρήστες δεν θα έχουν πλέον λόγο να ενδιαφέρονται για την έκδοση που χρησιμοποιούν, καθώς η ανανέωση του λειτουργικού θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Αξίζει να επισημάνουμε ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο NetMarketShare, ένα ποσοστό κοντά στο 32% των χρηστώνWindows συνεχίζουν να χρησιμοποιούν έκδοση παλαιότερη των Windows 7, οπότε θα χρειαστεί να πληρώσουν για να αποκτήσουν τα Windows 10, εφόσον ο υπολογιστής τους είναι αρκετά ισχυρός για να τα δεχτεί.

Ένα δεύτερο στοιχείο της στρατηγικής της Microsoft, είναι η δημιουργία ενιαίας εικόνας για τους χρήστες των Windows, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν. Μια τέτοια αλλαγή, πέρα από μια “καλή” συνήθεια για τους χρήστες, είναι παράλληλα και μια τεράστια ευκαιρία για τους developers, οι οποίοι γράφοντας μια εφαρμογή δεν έχουν μόνο την προοπτική των μερικών εκατομμυρίων πελατών που χρησιμοποιούν ένα smart phone, αλλά των δισεκατομμυρίων πελατών που χρησιμοποιούν έναν οποιονδήποτε υπολογιστή με Windows, ακόμα και αν πρόκειται για το Xbox, την παιχνιδομηχανή της Microsoft.

Από την πρώτη έκδοση των Windows, η επικοινωνία με τους υπολογιστές έχει εξελιχθεί και παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη δεν είναι η αναμενόμενη, οι οθόνες αφής, η αναγνώριση ομιλίας και η αναγνώριση της κίνησης του σώματος, είναι σημαντικά βήματα σε σχέση με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. H Microsoft θέλει να αξιοποιήσει όλες τους νέους τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή και ρίχνει στη μάχη το ψηφιακό βοηθό Cortana που ήδη λειτουργεί σε φορητές συσκευές και την τεχνολογία του Kinect, το οποίο αρχικά αξιοποιήθηκε μόνο από το Xbox. Στο πλαίσιο της παρουσίασης των Windows 10, η Microsoft άδραξε την ευκαιρία της προσοχής του κόσμου, για να δείξει και την πρωτότυπη έκδοση της συσκευήςHoloLens, με την οποία μπαίνει στην αναθερμασμένη αγορά του virtual reality, όπου ήδη βρίσκεται η Facebook με την εξαγορά της Oculus Rift, η Google με τα Google Glass, το μέλλον των οποίων είναι αβέβαιο και αρκετές ακόμα εταιρείες, όπως η Sonyκαι η Samsung που δε θέλουν να χάσουν ένα τραίνο, το οποίο ακόμα δεν ξέρουμε που ακριβώς πηγαίνει. Αξίζει να δείτε μια αναλυτική παρουσίαση της συσκευής HoloLensπου έχει κάνει το Wired. 

Τα καλά νέα για τη Microsoft είναι πως η αγορά των PC, παρά το γεγονός ότι έχει πατήσει φρένο, θα συνεχίσει να μεγαλώνει με ρυθμό 300 εκατομμύρια μονάδες κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπουν Gartner και IDC.

Ωστόσο, για μια εταιρεία αυτού του μεγέθους, τα επόμενα λίγα χρόνια δεν είναι εξασφάλιση. Η αγορά των φορητών συσκευών μεγαλώνει με ρυθμό πάνω από 2 δισεκατομμύρια συσκευές ανά έτος και σε αυτήν την πίτα η Microsoft έχει ακόμα ένα πολύ μικρό κομμάτι παρά τις προσπάθειες αρκετών ετών. Από μια άλλη οπτική, οι άδειες χρήσης των Windows, βάζουν ζεστό χρήμα στα ταμείο της εταιρείας, ενώ ηGoogle διαθέτει το Android δωρεάν, όπως και η Apple το iOS, η οποία όμως έχει μεγάλα έσοδα από τις πωλήσεις συσκευών και εφαρμογών. Παράλληλα, η Microsoftμάχεται για ένα αξιόλογο μερίδιο στις μηχανές αναζήτησης, όπου η Google κυριαρχεί,οι οποίες εκτός από τόνωση του brand, φέρνουν διαφημιστικά έσοδα και τροφή για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι πολύ πιθανό να έχουν καθοριστική συμμετοχή στα ερχόμενα στάδια εξέλιξης του computing.

Κοινώς, μύλος η κατάσταση που ακόμα και οι μυλωνάδες δεν ξέρουν τι αλεύρι θα δώσει.

του Γιάννη Μουρατίδη

Leave a Reply