Οι άνθρωποι ανησυχούν με τα σύννεφα της οικονομικής αβεβαιότητας που σκεπάζουν την Ελλάδα εδώ και 7 χρόνια και αντί να τους βοηθήσουμε να καταπραΰνουν την ανησυχία τους, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.
Ο Πρόεδρος του ΟΤΕ μας είπε ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Το είπε δύο φορές. Όμως εμείς δεν θέλαμε να ακούσουμε αυτό που μας έλεγε, αλλά αυτό που θέλαμε να ακούσουμε. Πως μπορεί άραγε να βοηθήσει περισσότερος φόβος από αυτόν που υπάρχει ήδη; Να μπούμε στα καταφύγια και να περιμένουμε τα ζόμπι;
Ο ΟΤΕ εξελίσσεται στο βαθμό που μπορεί, δεδομένου του περιβάλλοντος που βιώνει. Επένδυσε 2 δισεκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη πενταετία και θα επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ την ερχόμενη τετραετία. Στόχος των επενδύσεων είναι κυρίως η ενίσχυση των υπηρεσιών VDSL, 4G και η αύξηση της συνδρομητικής βάσης της υπηρεσίας OTE TV.
Για το 2014, ο όμιλος πέτυχε έσοδα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και αποταμιεύσεις 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μετά από ένα διάστημα “λιτότητας”, με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία μερίσματος και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, ο δανεισμός περιορίστηκε στο 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο, η διοίκηση αισθάνεται πλέον ασφαλής να δώσει μέρισμα.
Η κινητή τηλεφωνία είναι η κινητήρια δύναμη του Ομίλου. Είναι ευχάριστο για τη διοίκηση, το γεγονός ότι η σταθερή τηλεφωνία μετά από 7 χρόνια πτώσης παρουσίασε το 2014 αύξηση εσόδων, αλλά αυτό είναι περισσότερο ένα κερασάκι στην τούρτα.
Η υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης του Ομίλου, έχοντας την υποστήριξη των ταμειακών διαθεσίμων, πέτυχε καλές συμφωνίες περιεχομένου και πλέον έχει ξεπεράσει τους 375.000 συνδρομητές. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας, είτε δεν βλέπουν τηλεόραση, είτε έχουν φτάσει στη νιρβάνα της στωικότητας.
Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος αντικατέστησε 2.000 εργαζόμενους και θα αντικαταστήσει 300 ακόμα, με στόχο να ανανεώσει τη λειτουργία του και φυσικά να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα. Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν χαμηλότερο μισθολογικό κόστος και πολύ περισσότερη ανησυχία να μη χάσουν τη θέση τους σε μια τόσο καλή επιχείρηση, οπότε το όφελος για τον Όμιλο είναι διπλό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο εργασιακός παράδεισος, δεν είναι ευχάριστο για πολλούς εργαζόμενους, αλλά ή πρέπει να το αποδεχτούμε ή να στερηθούμε τις 300 μέρες ήλιου και το σπιτικό φαγητό και να αναζητήσουμε την τύχη μας στην παγκόσμια αγορά.
Ο ΟΤΕ, όπως και οι περισσότεροι διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, δεν είναι καθόλου χαρούμενοι που εταιρείες, όπως οι Netflix, Google και Amazon αξιοποιούν τις υποδομές τους χωρίς να συμμετέχουν με ανάλογο τρόπο στις επενδύσεις που χρειάζονται για τη βελτίωσή τους.
Μάλλον, αν ο κύριος Τσαμάζ βρίσκονταν σε μια ψηφοφορία για την ουδετερότητα τουInternet, δεν θα σήκωνε το χέρι για να ψηφίσει υπέρ. Υπάρχουν όμως λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές. Δεν ξέρω αν ο ΟΤΕ με τα 4 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να είναι συμμέτοχος σε αυτές, αλλά ηDeutsche Telekom θα μπορούσε.
Γιάννης Μουρατίδης