Το κουμπί της ευκολίας

BITDAILY, 7 MAY 2015

Όποιος ασχολείται με τη φωτογραφία, δηλαδή σχεδόν όλοι πλέον, γνωρίζει ότι οι περισσότερες ψηφιακές μηχανές, διαθέτουν δύο καταστάσεις λειτουργίας. Αυτόματη και χειροκίνητη. Αν για παράδειγμα θέλουμε μια φωτογραφία από ένα τοπίο, επιλέγουμε το αντίστοιχο πρόγραμμα και το λογισμικό της μηχανής αναλαμβάνει να φτιάξει τις ρυθμίσεις ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τη χειροκίνητη λειτουργία, καθώς οι ρυθμίσεις χρειάζονται γνώσεις και χρόνο, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουμε το στιγμιότυπο.

Μια ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια και στην αγορά του λογισμικού για υπολογιστές. Ο προσωπικός μας υπολογιστής ή το smart phoneσπάνια είναι ρυθμισμένα εξ αρχής για να μας ρωτούν αν θέλουμε να κάνουμε κάποια επιλογή σχετικά με τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού και των εφαρμογών. Συνήθως είναι μια εργασία που γίνεται στο παρασκήνιο και εξασφαλίζει ότι θα έχουμε την καλύτερη έκδοση του λογισμικού και την καλύτερη προστασία του συστήματος.

Στο πλαίσιο του Ignite, το μεγαλύτερο τεχνικής φύσεως συνέδριο της Microsoft, το οποίο ξεκίνησε προχθές, η εταιρεία ανακοίνωσε στην πρώτη κεντρική ομιλία, τοWindows Update for Business, μια cloud based έκδοση του Windows Server Update Services, το οποίο είναι ο θεμέλιος λίθος του patch management των προϊόντων της εταιρείας.

Το γεγονός δεν είναι ασύνδετο με την επερχόμενη 10η έκδοση των Windows, η οποία πρακτικά θα αναβαθμίζεται διαρκώς, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει επανεγκατάσταση ή αναβάθμιση από κάποια παλαιότερη έκδοση. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η cloud based έκδοση, ουσιαστικά προτρέπει τους χρήστες να επιλέξουν τα patches που θέλουν να εγκαταστήσουν, σύμφωνα με απαίτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που δεν θέλουν να επιτρέπουν στην εταιρεία να αλλάζει τους υπολογιστές τους ανεξέλεγκτα.

Την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά με λογισμικά που πέρα από τη βασική τους εργασία, είχαν και ένα δεύτερο ρόλο, ο οποίος ήταν να εκθέτουν τα δεδομένα των υπολογιστών σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Το πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Lenovo, Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες στους υπολογιστές της εταιρείας, η οποία είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PC παγκοσμίως, βρέθηκαν δύο κενά ασφαλείας στο update σύστημα, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε hackers να παρακάμψουν τους μηχανισμούς πιστοποίησης και να αντικαταστήσουν προγράμματα της Lenovo με malware.

Οι CIOs ζητούν αυτοματισμούς, ώστε να διαχειρίζονται χιλιάδες φυσικούς ή εικονικούς υπολογιστές, εξοικονομώντας χρόνο για να λαμβάνουν πιο στρατηγικές αποφάσεις που συντονίζουν την ανάπτυξη της ITC υποδομής με την επιχειρηματική λειτουργία. Αυτό φυσικά θέλουν να το εκμεταλλευτούν οι εταιρείες για να δέσουν περισσότερο τους πελάτες, δεδομένου ότι οι αυτοματισμοί δημιουργούν συνήθως σχέσεις εξάρτησης.

Ωστόσο, σε μια αγορά που η πληροφορία είναι ίσως πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο από το χρήμα ή τη στρατιωτική ισχύ, χρειάζεται να διατηρήσουμε μια εγρήγορση όσον αφορά τους “φύλακες” που εμπιστευόμαστε.

Γιάννης Μουρατίδης

Leave a Reply