Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Bill Gates δεν δίστασε να δηλώσει ότι τα σχέδια τηςFacebook, αλλά και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, να επεκτείνουν το Internet σε αναπτυσσόμενες χώρες, μοιάζουν περισσότερο με κακό αστείο. Η άποψη του πρώην CEO της Microsoft και συνιδρυτή του Bill & Melinda Gates Foundation, το οποίο διαχειρίζεται σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ότι οι περιοχές που οι Facebook και Google θέλουν να προσφέρουν πρόσβαση στο Internet, έχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα να αντιμετωπίσουν, όπως θανατηφόρες ασθένειες και λειψυδρία.
Ο Mark Zuckerberg δεν άκουσε τις συμβουλές του γηραιότερου Gates και ηFacebook έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για δύο τουλάχιστονproject, τα οποία θα επεκτείνουν με drones ή δορυφόρους το Internet σε αυτές τις περιοχές. Ένα project με αερόστατα έχει ξεκινήσει και η Google, η οποία μάλιστα παρουσίασε πρόσφατα και τα επιτυχημένα αποτελέσματα μιας πιλοτικής φάσης στην Αφρική.
Σύμφωνα με μια φρέσκια έρευνα της McKinsey, περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει εκτός πρόσβασης. Αυτό δε σημαίνει μόνο παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν chat και να ανεβάσουν selfies στοFacebook, αλλά και σχολεία, επιχειρήσεις και κυβερνητικές υποδομές. Τα καλά νέα είναι ότι την περασμένη δεκαετία, ο παγκόσμιος online πληθυσμός έφτασε τα 2,7 δισεκατομμύρια άτομα που σημαίνει ότι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άτομα απέκτησαν πρόσβαση στο Internet από το 2004 μέχρι σήμερα. Η πρόβλεψη τηςMcKinsey είναι ότι περίπου 500 έως 900 εκατομμύρια άτομα θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Internet μέχρι το 2017. Όμως ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, περίπου 4,2 δισεκατομμύρια άτομα θα μείνουν εκτός δικτύου. Το πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί δε βρίσκονται εκτός δικτύου από επιλογή τους. Το 75% του offline πληθυσμού συγκεντρώνεται σε 20 χώρες και το 64% αυτών ζουν σε περιοχές που δύσκολα μια επιχείριση ή το κράτος θα αποφασίσει να επενδύσει για να τους προσφέρει τις υποδομές πρόσβασης ή για να είμαστε ακριβείς τις υποδομές πρόσβασης που έχουν οι αναπτυγμένες χώρες.
Η εξάπλωση του Internet στον αναπτυγμένο κόσμο βασίστηκε καταρχήν στο καλώδιο και την οπτική ίνα. Οι ασύρματες συνδέσεις έχουν μια κατακόρυφη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, αλλά ακόμα και σήμερα αποτελούν ένα περιορισμένο ποσοστό σε σχέση με τη συνολική χωρητικότητα της ραχοκοκαλιάς του Internet. Σύμφωνα με τη McKinsey και άλλους τεχνικούς αναλυτές, η αναλογία στις αναπτυσσόμενες χώρες θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα ασύρματες συνδέσεις σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τις συνδέσεις μέσω καλωδίων ή οπτικών ινών. Ίσως πολλοί από τους χρήστες αυτών των χωρών δεν θα έχουν ποτέ επαφή με προσωπικό υπολογιστή γραφείου και ίσως κάποια από τα παιδιά των χωρών αυτών δεν αγγίξουν ποτέ πραγματικό πληκτρολόγιο.
Ωστόσο, το ερώτημα που μάλλον δικαιολογημένα θέτει ο Bill Gates, είναι αν ένας άνθρωπος που προσπαθεί στην κυριολεξία να εξασφαλίσει την επιβίωση του απέναντι σε εχθρούς, όπως η δίψα και η ελονοσία, μπορεί να έχει στη σκέψη του σαν προτεραιότητα την πρόσβαση στο Internet. Υποστηρίζει και εκείνος τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά μέσα από την οπτική της βελτίωσης παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία και τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ποιοτικής ζωής. Το Ίδρυμα του ξοδεύει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προς αυτήν την κατεύθυνση και ένα από τα πρόσφατα επιτεύγματα που ανακοίνωσε είναι η μείωση κατά 50% του κόστους των εμβολίων που διανέμονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Από τη θέση του παρατηρητή, αυτού που μπορούμε να δούμε είναι δύο μεγάλους πλούτους να “μάχονται” για το ποιος θα προσφέρει τα περισσότερα και καλύτερα σε ένα πληθυσμό ανθρώπων που δυστυχεί. Και αυτό κυρίως θετικό φαίνεται.
του Γιάννη Μουρατίδη